Ensimmäiset tortut teen aina perinteisesti kaupan valmistaikunasta, mutta joulunalla teen kyllä itse taikinankin. Maisteluun pääsi myös uusi Pauligin cupsolo laitteella tehty glögi, jota saa myös kaupasta valmiskapselina. Ihan juotavaa se oli, aika mausteista, mutta kyllä tehtävänsä ajaa kylmien ilmojen tultua.
Iltapäivästä innostuin vielä leipomaan mielestäni erittäin hyvänmakuista briossileipää, joka on kyllä helppo tehdä ja on hyvänmakuista. Koska nyt näyttää joulu olevan liiankin hyvin mielessä, niin leipä pääsi kuusenmuotoon
Aikaisemmin olen tällä samalla ohjeella tehnyt pyörenään vuokaan
Briossien teko-ohje
- 100 g voita tai margariinia
- 1 dl maitoa
- 25 g hiivaa
- 2 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 kananmunaa
- 5 1/2 dl vehnäjauhoja, osan vehnäjauhoista voi myös korvata tummemmalla jauholla
Ota voi hyvissä ajoin sulamaan ja paloittele se pieniksi paloiksi huoneenlämpöön.
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää maito-hiivaseokseen sokeri, suola, kananmunat ja noin puolet vehnäjauhoista.
Lisää loput jauhot ja pehmeä voi taikinaan hyvin vaivaten. Vaivaa, kunnes taikina on tasaisen kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Peitä kulho tiivisti ja siirrä jääkaappiin yön yli tai aamulla päiväksi jääkaappin.
Kumoa taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele palat palloiksi.
laita pallot vuokaan (leivinpaperilla suojattu) tai pellille.Näin leivonnainen irtoaa varmasti astiasta.
Peitä leivinliinalla ja anna kohota 30–45 minuuttia.
Voitele leipä kananmunalla. voit halutessasi ripotella pinnalle siemeniä. Paista leipää 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia.
Parasta leipä on suoraan uunista otettuna voin tai esimerkiksi hillon kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti